wtorek, 14 października 2014

Amerykańskie ciasto dyniowe.


Poproszono mnie by upiec amerykańskie ciasto dyniowe. Na początku nie wiedziałam co to jest, i że coś takiego jest, ale szybko dużo się o nim dowiedziałam z internetu. To amerykański, jesienny wypiek, popularny szczególnie podczas Dnia Dziękczynienia. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ składa się z kruchego spodu i wspaniałego dyniowo - korzennego nadzienia. Taka tarta dyniowa :-).  W smaku delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Jesienny smak dyni połączony z aromatami cynamonu, imbiru i goździków. Mi bardzo przypadł do gustu :-)

Składniki:

-ciasto kruche z tego przepisu -KLIK (ja użyłam tym razem do przygotowania ciasta kruchego mąki pszennej tortowej 100g, maki orkiszowej 50g i mąki jaglanej 50g. polecam bo b. fajne połączenie i delikatny smak ciasta), wykładamy w formie do tarty i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
-1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido, ten rodzaj dyni nie wymaga obierania dyni ze skórki, wystarczy ją tylko podzielić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki i piec dynię ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie dynię studzimy i miksujemy na papkę.
-ok. 1 szklanki mleczka skondensowanego - ja użyłam troszkę mniej, ale to indywidualne upodobania jak kto słodko lubi
-cukier do smaku, u mnie ok. 1/2 szklanki, może nawet mniej
-2 jajka
-odrobina soli
-pełna łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-1/2 łyżeczki rozdrobnionych w moździerzu goździków

Przygotowanie farszu dyniowego:

zmiksowaną dynię przekładamy do miski, dodajemy mleczko, jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. wylewamy na wcześniej podpieczony kruchy spód i pieczemy w temp. 180 stopni 25 minut.


Smacznego :-)

 


11 komentarzy:

  1. Znam i uwielbiam, Twoja wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak za mną ta dynia chodzi! Jakaś amerykańska krew się odzywa :)
    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze byłam ciekawa, jak to ciasto smakuje, bo wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny przepis, wygląda super :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. matkooo boskooo, ale bym go wsunęła...nie znam, nie jadłam i jestem bardzo ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w kuchni czekają na rozkrojenie dwie dynie! Może skuszę się na Tw ciasto!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. z pewnością fajne ciasto
    dyniowe biorę wszystko w ciemno!

    OdpowiedzUsuń