Poproszono mnie by upiec amerykańskie ciasto dyniowe. Na początku nie wiedziałam co to jest, i że coś takiego jest, ale szybko dużo się o nim dowiedziałam z internetu. To amerykański, jesienny wypiek, popularny szczególnie podczas Dnia Dziękczynienia. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ składa się z kruchego spodu i wspaniałego dyniowo - korzennego nadzienia. Taka tarta dyniowa :-). W smaku delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Jesienny smak dyni połączony z aromatami cynamonu, imbiru i goździków. Mi bardzo przypadł do gustu :-)
Smacznego :-)
Składniki:
-ciasto kruche z tego przepisu -KLIK (ja użyłam tym razem do przygotowania ciasta kruchego mąki pszennej tortowej 100g, maki orkiszowej 50g i mąki jaglanej 50g. polecam bo b. fajne połączenie i delikatny smak ciasta), wykładamy w formie do tarty i pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
-1,5 szklanki upieczonej dyni hokkaido, ten rodzaj dyni nie wymaga obierania dyni ze skórki, wystarczy ją tylko podzielić na mniejsze kawałki, usunąć miąższ i pestki i piec dynię ok. 1h w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie dynię studzimy i miksujemy na papkę.
-ok. 1 szklanki mleczka skondensowanego - ja użyłam troszkę mniej, ale to indywidualne upodobania jak kto słodko lubi
-cukier do smaku, u mnie ok. 1/2 szklanki, może nawet mniej
-2 jajka
-odrobina soli
-pełna łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-1/2 łyżeczki rozdrobnionych w moździerzu goździków
Przygotowanie farszu dyniowego:
zmiksowaną dynię przekładamy do miski, dodajemy mleczko, jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki. wylewamy na wcześniej podpieczony kruchy spód i pieczemy w temp. 180 stopni 25 minut.
Smacznego :-)
Znam i uwielbiam, Twoja wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńJak za mną ta dynia chodzi! Jakaś amerykańska krew się odzywa :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Zawsze byłam ciekawa, jak to ciasto smakuje, bo wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
matkooo boskooo, ale bym go wsunęła...nie znam, nie jadłam i jestem bardzo ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńU mnie w kuchni czekają na rozkrojenie dwie dynie! Może skuszę się na Tw ciasto!:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy ciasta z dynią! :)
OdpowiedzUsuńz pewnością fajne ciasto
OdpowiedzUsuńdyniowe biorę wszystko w ciemno!