poniedziałek, 10 czerwca 2013

Penne z łososiem i szparagami w sosie śmietanowym z martini.


dzisiaj jeszcze zaległy wpis z ubiegłego tygodnia :)


składniki: 

- dla dwóch osób

makaron penne ( u mnie garść suchego makaronu mniej więcej  na osobę )
100 g łososia wędzonego lisnera
1 duża łyżka oliwy z pestek winogron
kilka zielonych szparagów
sól
świeżo zmielony pieprz
1,5 - 2 łyżki martini bianco
ok. 300 ml śmietany 18 %
świeży koperek

przygotowanie:

szparagi umyłam, odcięłam twarde końce i ugotowałam al dente w wodzie z dodatkiem cukru ( płaskie pół łyżeczki - szparagi są wówczas ślicznie zielone ). 

do małego garnuszka wlałam oliwę, chwilkę rozgrzałam, dorzuciłam pokrojonego łososia, mieszając chwileńkę podsmażyłam i podlałam martini. gdy alkohol troszkę wyparował dodałam śmietanę i podgrzewałam bez doprowadzania do zagotowania. doprawiłam do smaku solą, pieprzem. przygotowane szparagi pokroiłam na kawałki 1 - 1,5 cm, dodałam do sosu, delikatnie wymieszałam uważając by się nie rozciapały. 

gotowym sosem polewałam ugotowany al dente makaron penne, dodatkowo można posypać jeszcze raz świeżo mielonym pieprzem i świeżym koperkiem.


zdjęcia w kanapowym otoczeniu, no, ale było ciepłe, trzeba było szybko jeść ;)

smacznego :).

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam penne w sosie śmietanowym :) Smakuje świetnie prawie ze wszystkim! :D
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. takie sosy do makaronu są bardzo pyszne:))) świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę tylko sobie westchnąć... i ślinkę obetrzeć;
    Szparagów bowiem nie mam, ani łososia, juro zakupów nie planuję: -(
    Mam za to swój własny makaron, szpinak i gorgonzolę, może zrobię sobie na obiadek ?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm, własnej produkcji makaron, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wykwintnie! super danie

    OdpowiedzUsuń
  6. łosoś i szparagi - super:)

    OdpowiedzUsuń
  7. łosoś i szparagi? :) super połączenie :) świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń