poniedziałek, 10 czerwca 2013

Wegetariańska zupa kalafiorowa.



składniki:

1,5 l wody
pęczek młodej włoszczyzny
średni młody kalafior
1 średni ząbek czosnku w łupince
2 kostki warzywne
sól
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 mały listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
duża szczypta suszonego lubczyku
świeży koperek
2 pełne łyżki śmietany do zup 18 %
2 łyżki oliwy z pestek winogron
1 duży i 1 mniejszy ziemniak

przygotowanie:

włoszczyznę umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do garnka ( oprócz pora i naci pietruszki ). dodałam czosnek w łupince, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, trochę posoliłam, dodałam lubczyk oraz oliwę i na podsmażyłam to ok. 2 minut na średnim ogniu mieszając. następnie zalałam wodą, dodałam pora i nać pietruchy, kostki warzywne  i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.

następnie z wywaru widelcem wyłowiłam pora i nać pietruchy, dodałam obrane, pokrojone na cząstki ziemniaki oraz różyczki kalafiora  ( kalafiora wcześniej umyłam, podzieliłam na małe różyczki i sparzyłam wrzątkiem na sitku ).

całość gotowałam ok. 10 minut ( nie lubię jak kalafior jest rozciapkany ). śmietanę zahartowałam wywarem, dokładnie wymieszałam, wlałam do reszty wywaru i chwilkę gotowałam, ale nie doprowadzając do wrzenia i bulgotania. na koniec doprawiłam jeszcze do smaku i dodałam posiekany drobno koperek i wymieszałam.

smacznego.



6 komentarzy:

  1. mam ochotę na talerz takiej gorącej zupki! mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonała na letni obiadek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa - coś pysznego! Wiosenne klimaty! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham takie zupki, wygląda przepysznie z tym koperkiem !

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis. Zupa przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń