piątek, 14 grudnia 2012

Razowe pierogi ze szpinakiem.


Składniki na ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej razowej
jedna pełna łyżka mąki pszennej
gorąca woda do zarobienia ciasta


Farsz:

szpinak ( ja użyłam mrożonego )
cebula
czosnek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
ser feta


Cebulę i przeciśnięty czosnek podsmażyłam lekko na oliwie z oliwek, dodałam szpinak, doprawiłam solą, pieprzem i gałkę muszkatołową, którą starłam na tarce . Następnie dodałam odrobinę bułki tartej, która wchłonęła  wodę pozostałą w liściach szpinaku i jeszcze raz  podsmażyłam przygotowany farsz . Gdy farsz przestygł dodałam ser feta i  wymieszałam.

Przygotowałam ciasto na pierogi. Nakładałam przygotowany farsz dokładnie zlepiając końce pierogów. Gotowałam we wrzącej osolonej wodzie.






9 komentarzy:

  1. Ula, spróbuj kiedyś ciasto z kefirem, a nie pożałujesz. Ręczę za to:-) Znajomi już robią tylko na kefirze:-) A ze szpinakiem pierożki i z takiej mąki - pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No fajne te pierożki, muszę następnym razem zrobić z feta i szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie równiutkie i zgrabniutkie:). No i ze szpinakiem - pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna i zdrowa wersja pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja! Pewnie szybko zniknęły, co? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównego wyjadacza akurat nie było, ale to była rozgrzewka pierogowa, bo przed nami jeszcze pierogi świąteczne :)

      Usuń
  6. mniam mniam, uwielbiam szpinak, uwielbiam pierogi... chyba się skuszę i też popełnię takie pierożki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamciu, ale bym wsunęła porcyjkę;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Od 3 miesięcy próbuję się zabrać za pierogi:) może po nowym roku mi się uda:)

    OdpowiedzUsuń