Do tej pory zupę z dyni robiłam z dodatkiem sera gruyere, doprawiałam białym pieprzem i muszkatołowcem. Dzisiaj coś nowego i innego. Zupa dyniowa doprawiona sokiem z pomarańczy i z dodatkiem masła szałwiowego.
Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Masło szałwiowe dodaje jej ciekawego aromatu, o dziwno zapach i smak tego zioła mi tutaj nie przeszkadza , wręcz przeciwnie uważam, że wzbogaca smak zupy.
składniki:
800 g obranej dyni
sól
świeżo mielony pieprz
kawałek masła
suszona szałwia
3 łyżki oliwy extra vergine
ok. 1 szklanki gotowanego gorącego mleka
sok ze średniej pomarańczy (1/3 szklanki mniej więcej)
przygotowanie:
dynię
pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam, wymieszałam z oliwą.
przełożyłam na dużą blaszkę i upiekłam (200 stopni C, czas pieczenia: 40
minut). ostudzoną dynię zblendowałam, połączyłam z gorącym mlekiem oraz
sokiem pomarańczy, wymieszałam. doprawiłam do smaku pieprzem.
na
małej patelni rozpuściłam masło, dodałam trochę szałwii i chwilkę
przesmażyłam. gotową zupę polewałam delikatnie z wierzchu masłem
szałwiowym.
Masło szałwiowe? Brzmi interesująco. Ten dodatek pomarańczy też :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, pewnie smaczny ten kremik:)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś wersję z pomarańczą, ale z dodatkiem imbiru zamiast szałwii
OdpowiedzUsuńzupy dyniowe uwielbiam, choć teraz na pierwszym miejscu jest u mnie wersja z curry
Takie zupy mogę jeść codziennie :) ! Kocham dynię !
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie, bo u mnie dotychczas zwykle z curry
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Taka zupa jesienią jest obowiązkowa! :)
OdpowiedzUsuń