niedziela, 13 października 2013

Zupa dyniowa.

Do tej pory zupę z dyni robiłam z dodatkiem sera gruyere, doprawiałam białym pieprzem i muszkatołowcem. Dzisiaj coś nowego i innego. Zupa dyniowa doprawiona sokiem z pomarańczy i z dodatkiem masła szałwiowego.

Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Masło szałwiowe dodaje jej ciekawego aromatu, o dziwno zapach i smak tego zioła mi tutaj nie przeszkadza , wręcz przeciwnie uważam, że wzbogaca smak zupy.

składniki:

800 g obranej dyni
sól
świeżo mielony pieprz
kawałek masła
suszona szałwia
3 łyżki oliwy extra vergine
ok. 1 szklanki gotowanego gorącego mleka
sok ze średniej pomarańczy (1/3 szklanki mniej więcej)

przygotowanie:

dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam, wymieszałam z oliwą. przełożyłam na dużą blaszkę i upiekłam (200 stopni C, czas pieczenia: 40 minut). ostudzoną dynię zblendowałam, połączyłam z gorącym mlekiem oraz sokiem pomarańczy, wymieszałam. doprawiłam do smaku pieprzem.

na małej patelni rozpuściłam masło, dodałam trochę szałwii i chwilkę przesmażyłam. gotową zupę polewałam delikatnie z wierzchu masłem szałwiowym.

smacznego.

6 komentarzy:

  1. Masło szałwiowe? Brzmi interesująco. Ten dodatek pomarańczy też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, pewnie smaczny ten kremik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś wersję z pomarańczą, ale z dodatkiem imbiru zamiast szałwii
    zupy dyniowe uwielbiam, choć teraz na pierwszym miejscu jest u mnie wersja z curry

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie zupy mogę jeść codziennie :) ! Kocham dynię !

    OdpowiedzUsuń
  5. brzmi ciekawie, bo u mnie dotychczas zwykle z curry
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka zupa jesienią jest obowiązkowa! :)

    OdpowiedzUsuń