środa, 9 października 2013

Tarta z wędzonym pstrągiem.




Pomysł na taką tartę stąd - kilk. Pominęłam fenkuł, ponieważ w moim domu to nie przejdzie. Staram się przemycać świeży koperek, ale i tak często zostaje dostrzeżony i potem jest niezadowolenie i skrzywiona mina, że "znowu to zielone świństwo dodałaś". Dlatego pominęłam fenkuł, bo z powodu całej bulwy kopru włoskiego w tarcie byłaby ogromna awantura ;).

Po przepis zapraszam na stronę autorki. Od siebie napiszę tylko to, że ciasto kruche przygotowałam z użyciem tylko żółtek jaja (bez białka), ponieważ nie lubię ciast kruchych z białkiem. No i druga rzecz, ode mnie wskazówka czy może uwaga. Gdy wylejecie masę jajeczno-śmietanową na tartę i będziecie układać kawałki ryby i grillowanej papryki, trzeba to zrobić b. szybko i szybko wstawić tartę do piekarnika. W przeciwnym razie papryka będzie "tonąć" w masie jajecznej. Najlepiej chyba zrobić to na kratce wyciągniętej z piekarnika, a potem szybko ją wsunąć, wtedy też elementy tarty nam się nie poruszą. U mnie trochę się poprzesuwały, no ale manualnie nie jestem najlepsza w takich sprawach :/. Tak, czy inaczej tarta bardzo smaczna. Polecam :).

14 komentarzy:

  1. Ale fajna tarta, taka kolorowa, i papryka grillowana super to połączyłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. O! To miałyśmy dziś obie dzień z tartą:) Ale twoja smakowiciej wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. mimo braku fenkułu i tak wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jutro mam w planach przygotować tartę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tarty to zdecydowanie coś dla mnie! czasem robię z tuńczykiem, z pstrągiem chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką tartę to ja chętnie poproszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak nie piękny jesiotr, to super rybna tarta ! Chciałoby się zjeść, oj chciało...

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno nie było u mnie słonej tarty, a wersja z rybką - musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uleńka, ....piękna ta tarta, z zielonym świństwem czy bez ;**

    OdpowiedzUsuń