Dorsz pieczony w folii z marchewką to moja ulubiona wersja ryby. Rybka taka jest bardzo pyszna, delikatna, soczysta, a marchewka wprost rozpływa się w buzi. Dodaję zawsze dużo marchewki bo uwielbiam tak pieczoną marchewkę. Oczywiście można tu wykorzystać dowolną rybę: mintaja, solę, mirunę itp. Dodatkami do ryby były: grillowany ziemniak z koperkiem i tymiankiem oraz sałata z winegretem pietruszkowo-musztardowym.
składniki:
200 g ryby
3 duże marchewki
kawałek pora (od strony części białej)
sól, pieprz
cytryna
świeży koperek
świeża natka pietruszki
oliwa extra vergine
2 grubsze plastry masła
1 ugotowany ziemniak
mix sałat
1 łyżka octu winnego jabłkowego
1/2 musztardy dijon
szczypta cukru
suszony tymianek
przygotowanie:
naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. obieramy marchewki i ścieramy na grubych oczkach do naczynia. pora myjemy, kroimy w małe kwadraciki i posypujemy marchew. opłukane kawałki ryby układamy na warzywach, solimy, pieprzymy, na kawałku ryby i pod układamy 1/2 plastra cytryny. całość z wierzchu posypujemy natką pietruszki, delikatnie polewamy oliwą. folię szczelnie zamykamy w małą paczuszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni na 30 minut. Po 10 minutach pieczenia delikatnie rozchylamy folię i na kawałkach ryby kładziemy masło. przykrywamy szczelnie i pieczemy, aż będzie gotowe.
w między czasie naszego ugotowanego ziemniaka (ja wykorzystałam ziemniaka który został z wczoraj) kroimy na plastry, wrzucamy do miseczki, dodajemy posiekany koperek - ilość dowolna, trochę tymianku, solimy, pieprzymy, polewamy oliwką i mieszamy. plastry grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, aż będą lekko chrupiące.
opłukaną i osuszoną sałatę przekładamy do miseczki. do małego słoiczka wlewamy ocet, 3 łyżki oliwy, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier, musztardę oraz trochę posiekanej drobniutko natki. zakręcamy słoiczek i dobrze potrząsamy by składniki się dobrze wymieszały i połączyły. gotowym winegretem polewamy sałatę chwilę przed podaniem.
upieczoną rybę w razie potrzeby solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy z wierzchu dużą ilością świeżego koperku i skrapiamy sokiem z cytryny.
smaków w tym daniu dużo. ja tak bardzo lubię! :)
smacznego :)