Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem to ja lubiłam zawsze, i dzisiaj na śniadanie taki właśnie francuski rożek z jabłkiem, rodzynką i cynamonem. Idealny do kawy :). Robi się expresowo i równie expresowo znika. Dobrze mieć w lodówce paczkę gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie w domu takie gotowe ciasto, ale koniecznie na maśle!, jest to najszybszy deser z możliwych. Polecam!
składniki:
1 op. ciasta francuskiego na maśle
4 większe kortlandy
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
garść rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko rozmącone z niewielką ilością wody
przygotowanie:
piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu). rozmrażamy ciasto francuskie i dzielimy na mniejsze kwadraty. jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, ale nie za drobną, mieszamy z sokiem z cytryny. dodajemy rodzynki, cynamon oraz mąkę i całość delikatnie mieszamy. na środek przygotowanego kwadratu ciasta kładziemy przygotowany farsz-dość sporo, brzegi smarujemy jajkiem z wodą, składamy w trójkąt i zamykamy trójkąt dociskając boczki widelcem. gotowe trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy jajkiem z wodą i ostrym nożem nacinamy w trzech miejscach od góry - to będzie wentylacja i nadmiar wody z owoców odparuje.
przy tych ciastkach jest duża dowolność kształtu, mogą być ruloniki, kwadraty czy tak jak u mnie trójkąty, ale to dlatego że z gotowego płata ciasta dzieląc go tylko na pół uzyskałam gotowe mniej więcej równe kwadraty.
pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( u mnie 25 minut ). gotowe jeszcze ciepłe polewany lukrem cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia.
To zdjęcie było zrobione tuż po upieczeniu i polukrowaniu.
Życzę smacznego :).