poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Krewetka z groszkiem cukrowym i kokardą.

Po swietach tęsknimy za mniejszą iloscią jedzenia i za lżejszymi potrawami. Najlepiej przygotować delikatne zupki np. krupnik z kaszą jaglaną KLIK , czy wegetariańską jarzynową KLIK. Lekkostrawnym daniem, które nikomu nie zaszkodzi będą także krewetki z dodatkiem groszku cukrowego w lekkim sosie kokosowym z makaronem farfalle.
 
 
Składniki:
 
mrożone krewetki 15 sztuk
groszek cukrowy - pełna garsć
makaron farfalle
olej - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
mała papryczka chili
sól
sos sojowy


Przygotowanie:
 
Krewetki oczyść, usuń jelito, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną chili oraz pokrojony na mniejsze części groszek. Chwilkę podsmaż mieszając. Dodaj krewetki, smaż ok. 2-3 minut, dolej mleczko i całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Podawaj z ugotowanym a'dente farfalle. Dodatkowo możesz doprawić jeśli lubisz sosem sojowym.

 
 
Smacznego :-)





2 komentarze:

  1. apetycznie! :) ja po świetach również jadłam makaron ale z mieszanką owoców morza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda takie danie i na pewno podpasuje krewetkożercom :)

    OdpowiedzUsuń