sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto sliwkowe.

Sezon na sliwki rozpoczęty, trzeba się nimi nacieszyć :-). Do tego ciasta potrzebne są dobrze dojrzałe sliwki, z których bez problemu wyskakuje pestka, gdy rozdzielamy je na pół. To zdecydowanie najlepsze ciasto sliwkowe jakie mi kiedykolwiek wyszło!


Składniki:

300g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
150 g zimnego masła
40 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 1 kg dobrze dojrzałych sliwek

Przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz sliwek) szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce min. 40 min. Wykładamy ciastem spód formy do pieczenia, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na zapieczonym spodzie układamy połówki sliwek i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 do 40 min, aż góra się zarumieni. 

Kruszonka: 

8 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
5 dkg masła

Połączyć składniki aż powstanie kruszonka.

Smacznego!

3 komentarze: