wtorek, 8 marca 2016

Pasta z zielonego groszku na kanapki.

Pyszne smarowidło do chleba. Porcja koloru i zdrowia. Zawiera dużą ilość białka cennego szczególnie dla osób nie jadających mięsa, ale także błonnik, żelazo, magnez, witaminy z grupy B. Przygotowanie takiej pasty nie wymaga dużo pracy, jest więc idealna do wykonania podczas porannego pośpiechu, a zabranie kanapek posmarowanych zieloną pastą z dodatkiem świeżych warzyw umili dzień w pracy.



Składniki:

1 puszka zielonego  groszku (użyłam z puszki drobnoziarnistego. wg mnie jest smaczniejszy i delikatniejszy w smaku)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól 
pieprz
suszony tymianek
ząbek czosnku

Przygotowanie:

Odsączamy groszek, przerzucamy do blendera. Dodajemy oliwę, czosnek pokrojony na mniejsze kawałki, przyprawy. Całość miksujemy aż pasta uzyska konsystencję smarowidła. Podajemy ze świeżym pieczywem (u mnie bułeczki żytnie), świeżym pomidorem, natką pietruszki, świeżą bazylią, rzodkiewką itp. 

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. idealna na kanapkę, bądź jako dodatek do dania głównego!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna pasta, która od razu kojarzy się z wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pasty uwielbiam :) A jest tak zieloniutka, że aż zatęskniłam za ciepłem i wiosną :)

    OdpowiedzUsuń