niedziela, 6 lipca 2014

Lekka sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i ziołami.

Najsmaczniejsza latem, lekka w smaku, jest świetnym dodatkiem do pieczonego lub grillowanego mięsa.

składniki:

6 średnich ziemniaków
5-6 rzodkiewek
3 ogórki kiszone małosolne - u mnie takie bardziej ukiszone już
garść ziół: szczypiorek, koperek, natka pietruszki drobno posiekane
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki soku od kiszenia ogórków
sól
pieprz
1 łyżeczka miodu 

przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Najlepiej jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Ogórka kroimy drobniutko w kostkę, rzodkiewki w półplasterki, dodajemy do ziemniaków i delikatnie przemieszamy . Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet, sok z ogórków, sól, pieprz, oraz miód, zakręcamy i potrząsając słoiczkiem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Posiekane drobniutko zioła dodajemy do ziemniaków, rzodkiewki i ogórka, polewamy  sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aż ziemniaki przesiąkną sosem i ziołami. Po tym czasie należy spróbować i ewentualnie doprawić sałatkę solą i pieprzem. Dla osób lubiących smak cebulki, można jeszcze w momencie dodawania rzodkiewki i ogórka dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę dymkę.

Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. często robię podobnie, ale nie znałam wersji z octem winnym, chętnie spróbuję przy okazji następnej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie, ze pyszna i to najbardziej teraz z młodymi ziemniakami. Takiej wersji nie znam i chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. lekka wersja ziemniaczanej trafia do mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, a taka sałatka jedzona w ogrodzie... mmm marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychotka! Bardzo lubię połączenie ziemiaczków i ogórków małosolnych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie- totalna bomba! super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na sałatkę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń