wtorek, 6 maja 2014

Ratatouille.

Słynne prowansalskie danie ratatouille. Świeże warzywa, oliwa z oliwek zioła i nic więcej.Smaczne i proste, a zapach przy robieniu mmm pysznie! :-)

składniki:

2 mniejsze cukinie
1 większy bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
2 duże dojrzałe pomidory
kilka gałązek świeżego tymianku
1 większy ząbek czosnku
sól 
pieprz
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie

przygotowanie:

Warzywa myjemy i kroimy w równą kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw pokrojoną paprykę ponieważ jest twarda i gotuje się długo, po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażymy powoli, na małym ogniu  mieszając. Z pomidorów usuwamy skórkę (ja na 0,5 minuty wkładam do wrzątku, a następnie na chwilę do zimnej wody i skórka odchodzi idealnie). Kolejno dodajemy pokrojonego bakłażana i cukinię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Dzięki nim ratatuoille będzie soczysty. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie i całość gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą zachować konsystencję. Podajemy jako dodatek do dań głównych.

Bon Appetit!  :-)


10 komentarzy:

  1. Nigdy tego dania nie jadłam, czas najwyższy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, lekkie i bardzo kolorowe danie! Ideał!

    OdpowiedzUsuń
  3. zajadałam się tym daniem w ubiegłym roku...siedząc na balkonie, świeżo po ciąży...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba, nie robiłąm dotąd, ale się poprawię :-)
    Pięknego maja Ulu.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne i zdrowe danie :) chętnie byśmy zjadły

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia, papryczka, tymianek- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie warzywka uwielbiam:D dobrze doprawione i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam takie warzywka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń