niedziela, 15 grudnia 2013

Katarzynki pomarańczowe.


Pomysł na katarzynki pomarańczowe mój własny. Kupiłam niedawno foremki do katarzynek i nie mogłam doczekać się dnia kiedy je wykorzystam. W moich katarzynkach jest dużo skórki pomarańczowej, której zapach i smak w połączeniu z domową przyprawą korzenną jest cudowny. Lubię grudzień za to, bo o tej porze wg mnie są najsmaczniejsze pomarańcze. Duże, soczyste, mięsiste, po prostu pyszne! Moje katarzynki nie są za słodkie, ale tak chciałam. Za kilka dni zrobię do niech lukier pomarańczowy i będzie akurat. Zapraszam na mój przepis. :)

składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej 450
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
4 łyżki masła
8 łyżek płynnego miodu
1 duża łyżka domowej przyprawy korzennej
2 łyżeczki kakao
starta skórka z 1 dużej i 1/2 mniejszej pomarańczy (owoc wcześniej dokładnie myjemy)
3/4 szklanki brązowego cukru
ok 1/2 szklanki ciepłego mleka (tyle, żeby ciasto dało się zagnieść)
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
rozbełtane jajko z wodą do posmarowania pierników przed upieczeniem 

przygotowanie:

mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. foremkami wycinamy katarzynki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z wierzchu delikatnie smarujemy jajkiem. pieczemy max 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. po wyjęciu studzimy na kratce.

domowa przyprawa piernikowa:

2 op. goździków
2 op. cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kardamonu
kilka listków laurowych
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ziela angielskiego

składniki wrzucamy do blendera, mielimy i gotowe. przechowujemy w szczelnie zamkniętym  słoiczku. 












19 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Chętnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako Katarzynka popieram jedzenie katarzynek ;) Bardzo ciekawy przepis Ulu, pomarańczowa nutka jest w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo, bardzo apetycznie. I dodatek skórki pomarańczowej fajny pomysł.
    A jeszcze pomarańczowy lukier... Ja do swoich pierniczków też taki zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skórka pomarańczowa do pierniczków jest dodatkiem idealnym! Śliczne Katarzynki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomarańczowe to cudne muszą być. Uwielbiam wszystko co pomarańczowe ha ha. Muszę kiedyś zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Częstuję się ciasteczkami,bo uwielbiam wypieki z dodatkiem pomarańczy;) Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj nawet nie myślę ile bym mogła zjeść takich Katarzynek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czyli przede mną kolejna porcja pierników! Muszę wypróbować koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega profesjonalnie. Połączenie pomarańczy i przypraw korzennych musi być bajeczne. Już sobie wyobrażam ten zapach! Pojadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też twierdzę, że teraz pomarańcze są najlepsze:)
    a ciacha pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ohh pomarańcze! Jem je kilogramami:) Tak jak piszesz na przełomie listopada/grudnia smakują najlepiej!
    Zawsze chciałam mieć foremkę do katarzynek, ale nigdy nie mogę na nią nigdzie trafić...

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię Katarzynki, ale sama jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jeszcze nie miałam przyjemności spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  14. ja przepadam za katarzynkami, ale pomarańczowych jeszcze nie miałam okazji spróbować ... poczęstujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomarańczowe? Muszą być pyszne :) ! Urocza puszeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. pomarańczowe - fantastyczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne katarzynki i ten pomarańczowy aromat! Na samą myśl cieknie ślinka:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie wypróbuje, a wpierw częstuje się patrząc na nie :)

    OdpowiedzUsuń