Przepyszne bułeczki, jak u babci. Zrobiłam na podwieczorek i znikały w try miga. Nie ma słów by opisać zapach jaki unosił się w mieszkaniu podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe wg mojego przepisu poniżej jest idealne. Wspaniale się z nim pracuje, jest mięciutkie i delikatne. Ser doprawiłam wanilią i skórką cytryny. Bułeczki wyszły rewelacyjne.
Składniki:
400 g mąki do wypieku ciast drożdżowych - Lubella
1 op drożdży instant
100 g cukru
150 ml letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła
Nadzienie:
250 g sera półtłustego secymińskiego
1 żółtko
pasta z wanilii Madagascar Bourbon
skórka z cytryny
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże, dodaj jajka wymieszane z cukrem, letnie mleko i delikatnie wyrabiaj ręcznie ciasto 10-15 minut. Ciasto na początku będzie klejące, tak musi być, nie podsypuj dodatkowo mąką. Po tym czasie dodaj roztopione ostudzone masło i dalej wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Z wierzchu delikatnie oprósz mąką wyrobione ciasto, miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na 20 równych części, nadawaj ładny kształt bułeczkom z wierzchu przykrywając je serem. Piecz bułeczki, aż będą rumiane, i będzie unosił się pyszny zapach (35 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie nadzienia serowego: ser zmiksuj delikatnie z żółtkiem, cukrem oraz pastą z wanilii.
wspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń