czwartek, 7 grudnia 2017

Okoń morski czyli labraks z piekarnika.

 

Po raz pierwszy z tą rybą zetknęłam się podczas wakacji w Chorwacji -  KLIK . To jedna ze smaczniejszych ryb jaką jadłam.
 
Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Składniki zawarte w rybach - kwasy omega, witaminy A i D3 oraz łatwo przyswajalne białko zmniejszają ryzyko nowotworów, zawałów, udarów oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Trzeba pamiętać więc o zjadaniu ryb minimum 2 razy w tygodniu. 
 
Dzieliłam się już z Wami przepisem na  labraksy pieczone - KLIK . Dzisiaj dla przypomnienia jeszcze raz  bardzo prosty, ekspresowy sposób  przyrządzenia tej ryby :-).


Składniki:
 
2 labraksy
sól, pieprz
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
masło
cytryna
 
Przygotowanie:
 
Wyfiletowane ryby dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Wewnątrz i zewnątrz rybę dopraw solą i pieprzem. W środek włóż gałązki natki pietruszki, ząbek czosnku oraz plastry cytryny. Do pieczenia możesz użyć papier pergaminowy lub folię aluminiową. Folię posmaruj masłem i ułóż na niej przygotowaną rybę. Do wnętrza ryby włóż także kawałek masła. Szczelnie owiń folią rybę. Tak przygotowane paczuszki ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.


Ryby pieczone w pergaminie/folii są szczególnie smaczne, ponieważ przygotowane w ten sposób zachowują cały swój aromat i pozostają niezwykle soczyste.

Smacznego ;-)

3 komentarze:

  1. https://rybyy.blogspot.com/2018/12/jak-zowic-okonia-zima.html?m=1
    Jak złowić okonia zima? Zapraszam do lektury :)

    OdpowiedzUsuń