Kuchnia azjatycka to jedna z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska i wiele innych.
Dzisiaj postanowiłam odtworzyć smak azjatycki w domu i nawet mi się udało ;-).
Składniki:
1/2 piersi kurczaka
sos chili z limonką i kolendrą. Tu kupisz - KLIK
pasta curry czerwone
sos sojowy kikoman
olej kokosowy
ryż
warzywa na patelnię China z przyprawą orientalną - D'aucy. Tu kupisz - KLIK
sól
Przygotowanie:
Do małej miseczki włóż mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj 2 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą oraz 2 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, dodaj odrobinę czerwonego curry, wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu ok 4 minut. Po tym czasie dodaj mieszankę warzyw chińskich wraz z przyprawą orientalną. Dopraw do smaku solą. Całość smaż ok 3-4 minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Ryż przygotuj wg przepisu (my lubimy wersję al dente).
Gotowe danie można dodatkowo doprawić do smaku sosem sojowym.
To najszybsze i najsmaczniejsze danie z woka. Mięso kurczaka można zastąpić krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną.
To najszybsze i najsmaczniejsze danie z woka. Mięso kurczaka można zastąpić krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną.
Smacznego :-)
mniaaaam <3 robie jutro i na uczelnie zabieram :D
OdpowiedzUsuńtakie azjatyckie dania bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń