Krucha tarta, pokryta morelami doprawionymi tymiankiem i pastą wanilinową. Szybka i prosta w wykonaniu, a za sprawą połączenia wszystkich składników niebanalna w smaku :-)
Składniki:
200 g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko połącz, zlep w kulę i schłódź w lodówce min. 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty (srednica 25 cm), zrób dziurki widelcem i piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Nadzienie:
ok. 800 g dobrze dojrzałych moreli
2 pełne łyżki miodu
odrobina pasty waniliowa (na czubek łyżeczki)
listki z 3-4 swieżych gałązek tymianku
Przygotowanie nadzienia:
Morele myjemy, kroimy na ćwiartki. Doprawiamy miodem, pastą waniliową i tymiankiem i mieszamy.
Zapieczony kruchy spód tarty delikatnie z wierzchu posypujemy bułką tartą, przekładamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i ponownie wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 30 minut.
Gotową tartę dekorujemy swieżym tymiankiem.
bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda ! Podkradam kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń