Krewetki doskonale komponuję z owocami: ananasem, mango, brzoskwinią, papryką, awokado, cukinią, a wspaniałym dodatkiem jest makaron lub ryż.
Mi udało się wymysleć takie cos :-)
Składniki:
15 krewetek tygrysich oczyszczonych i bez ogonków
czerwona pasta curry ilosć wg uznania
sól
sos sojowy kikkoman
olej kokosowy
ryż jasminowy
duża dojrzała brzoskwinia
Przygotowanie:
Ryż ugotuj na sypko. Na rozgrzaną patelnię włóż olej kokosowy, dodaj pastę curry i wymieszaj chwilkę podgrzewając, aż pasta się rozpusci. Dodaj krewetki, delikatnie posól i podsmażaj do zrumienienia z obu stron, 2-3 minuty. Pod koniec podsmażania dodaj do krewetek brzoskwinię obraną ze skórki i pokrojoną w większe kawałki, wymieszaj. Pamiętaj, że zbyt długie smażenie owoców morza spowoduje, że będą twarde i nie smaczne. Gotowe danie dopraw do smaku sosem sojowym, podawaj z ryżem.
Smacznego :-)
Nigdy czegoś takiego nie próbowałam ! Ta brzoskwinia intryguje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie krewetek z brZoskwinia:)
OdpowiedzUsuńOj krewetki jak ja ich nie cierpię.
OdpowiedzUsuńOwoce morza ble :))))
Z kolei mój mąż je uwielbia.
mmm, od razu przypomina mi się smak mango sticky rice w Tajlandii :)
OdpowiedzUsuń