Owsianka to bardzo zdrowe sniadanie. Pomysły na nią nigdy się nie kończą. To moja ulubiona wersja, ponieważ przepadam za morelami. Pożywny i smaczny posiłek na dobry początek dnia!
Składniki:
mleko 250 ml (u mnie bez laktozy)
2-3 pełne łyżki płatków owsianych błyskawicznych
kilka dobrze dojrzałych moreli
słodkie borówki
swieży tymianek
opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Gotujemy płatki na mleku na gęsto.
Wersja pierwsza: podajemy ze swieżymi owocami.
Wersja druga: pod koniec gotowania na owsiance układamy połówki moreli, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na mały ogień na 10 minut. Tak przygotowane morele układamy na owsiance. Doprawiamy swieżym tymiankiem.
Obie wersje opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem.
Smacznego!
pycha! :) owsianki u mnie dość często goszczą w różne konfiguracji :) a w tygodniu lubię też te nocne słoikowe :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką na śniadanko :)
OdpowiedzUsuń