Wyrafinowane w wyglądzie, ale niezwykle proste i expresowe domowe ciasteczka. Nie mogą się nie udać. W wersji z serem i rodzynkami zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz i zapragnęłam je takie robić jeszcze wielokrotnie. Podstawą jest ciasto francuskie, które zawsze warto mieć w lodówce.
składniki:
250 g ciasta francuskiego na maśle
120 g sera białego
garść rodzynek
jedno jajko rozbełtane z niewielką ilością wody
1 cukier waniliowy (podwójna porcja)
cynamon ( 2 łyżeczki) wymieszany z grubym cukrem (1,5 łyżeczki) do posypania
przygotowanie:
piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. ciasto francuskie rozmrażamy i układamy na desce. robimy farsz: ser, cukier waniliowy oraz rodzynki rozgniatamy za pomocą widelca. przygotowany farsz rozsmarowujemy na cieście francuskim, zwijamy w rulon, kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z wierzchu smarujemy delikatnie rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem wymieszanym z cynamonem. pieczemy ok. 20-max 25 minut.
smacznego.
Dawno już nie jadłam takich pysznych i ekspresowych łakoci :(
OdpowiedzUsuńjuż któryś raz je widzę, łażą za mną, więc to sygnał, że i ja muszę je zrobić, echhhh;)))
OdpowiedzUsuńślimaczki przeważnie robię w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńZ ciastem francuskim zjem wszystko :) Piękne ślimaczki, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Mam w lodówce ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wyglądają;)))
OdpowiedzUsuńświetny przepis:) z chęcią go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTo ja jednego porywam ślimaka, wiosennie fajnie u ciebie :-)
OdpowiedzUsuńjesteśmy miłośniczkami takich szybkich i pysznych słodkości :) a ślimaczki super się prezentują
OdpowiedzUsuńtakie ślimaczki to ja lubię ;)
OdpowiedzUsuńRodzynki oddam mężowi,a reszta dla mnie:)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam takich ślimaków z serem. Muszę to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają fantastycznie :P Chętnie bym porwała takiego ślimaka :P
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na świąteczne przygotowania, może akurat coś zainspiruje ;)
http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/
muszą być wspaniałe w smaku :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym serem
OdpowiedzUsuńszybko i pysznie!