Ciasteczka zrobiłam wyłącznie z mąki orkiszowej jasnej i dzisiaj pobawiłam się w stemplowanie, wykorzystując mój mały nowy kuchenny gadżecik ;). Ciasteczka w smaku mają przyjemną nutę cynamonu i wanilii, a dzięki mące orkiszowej są bardzo delikatne. Lekko chrupiące na zewnątrz idealnie pasują do szklanki mleka.
składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła (temp. pokojowa)
3 małe żółtka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
100 g cukru drobnego do wypieków
20 g domowego cukru waniliowego
przygotowanie:
na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przy pomocy noża łączymy z mąką. następnie dodajemy cukier, żółtka, cynamon, chwilkę dalej łączymy nożem, dodajemy mleko i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. owijamy folią i chłodzimy 45 min w lodówce.
dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki układając je na blaszce w nie za dużych odstępach, przyciskamy stempelkiem (stempelek każdorazowo oprószamy mąką by nie przyklejał się do ciasta).
pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni C. 10-15 minut. wyjmujemy i studzimy na kratce.
Ale super z tym stempelkiem:)
OdpowiedzUsuńprześliczne i do tego zdrowe ciastka:) chcemy chcemy :)
OdpowiedzUsuńjo Ciee kochom<3
OdpowiedzUsuńŚiwetny przepis,wypróbuję ciasteczka.Tym bardziej,że mam od jakiegoś czasu stempelki i nigdy jeszcze nie były wykorzystane.
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają z tymi serduszkami :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić taki stempelek, bo takie śliczne ciasteczka można nim zrobić :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i piękne:-) Nie mam niestety stempelków...
OdpowiedzUsuńŁadniutkie;)
OdpowiedzUsuńUrocze wyszły:)
OdpowiedzUsuńAle zdrowe ciacha! I do tego ten uroczy wzorek od stempelka- pięknie :)
OdpowiedzUsuńuzdrowiona wersja mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńa ja tez jestem uzależniona od gadżetów kulinarnych:)
Śliczne te stempelki a przepis rewelacja :)
OdpowiedzUsuń