Słynne prowansalskie danie ratatouille. Świeże warzywa, oliwa z oliwek zioła i nic więcej.Smaczne i proste, a zapach przy robieniu mmm pysznie! :-)
składniki:
2 mniejsze cukinie
1 większy bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 czerwona cebula
2 duże dojrzałe pomidory
kilka gałązek świeżego tymianku
1 większy ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w równą kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy najpierw pokrojoną paprykę ponieważ jest twarda i gotuje się długo, po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Smażymy powoli, na małym ogniu mieszając. Z pomidorów usuwamy skórkę (ja na 0,5 minuty wkładam do wrzątku, a następnie na chwilę do zimnej wody i skórka odchodzi idealnie). Kolejno dodajemy pokrojonego bakłażana i cukinię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do całości. Dzięki nim ratatuoille będzie soczysty. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie i całość gotujemy, aż pomidory się rozgotują, a warzywa będą miękkie (ok. 10-15 minut). Warzywa nie mogą się rozpadać, muszą zachować konsystencję. Podajemy jako dodatek do dań głównych.
Bon Appetit! :-)