czwartek, 18 maja 2017

Kisiel domowy.


Polecam wszystkim fanom kisielu i tym co jeszcze nie wiedzą co tracą. Domowy kisiel jest przepyszny. Wystarczy garść świeżych lub mrożonych owoców, cukier w zależności od upodobań, woda, odrobina mąki ziemniaczanej i mamy smakowity deser i zdrową przekąskę.
 
Kto jeszcze nie przygotował domowego kisielu, musi koniecznie jak najszybciej zapoczątkować tę czynność.



Składniki:
 
maliny, jabłka lub inne ulubione owoce
cukier
woda
mąka ziemniaczana
 
Przygotowanie:
 
Owoce zalej dwoma szklankami wody, dodaj cukier i gotuj, aż zrobi się smaczny kompocik. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( jeśli chcesz gęstszy kisiel wtedy więcej) rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do zagotowanych wrzących owoców energicznie mieszając.
 
Można przygotować wersję bez gotowanych owoców ( po ugotowaniu kompotu owoce wyławiamy), lub wersję z kawałkami owoców.
 
 

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz