Przepis na tą zupę znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak miłości". Lubię Agnieszkę Maciąg za to, że jest pełną energii, witalizmu, optymizmu kobietą, która kocha żyć zdrowo i świadomie. Dlatego na mojej półce stoją jej książki. W książce " Smak miłości" znalazłam sprawdzone przepisy na pyszne,
zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy – mnóstwo pomysłów na
śniadania, kolacje, przekąski i desery. I tak przedstawiam Wam zupę z czerwonej soczewicy, magiczną zupę, ponieważ jej smak zdumiewa. Jest tak pyszna, że po pierwszej łyżce człowiek dosłownie zamiera.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy, łuskanej, dobrze opłukanej
1 duża drobno pokrojona cebula (ja wykorzystałam 1/2 ponieważ nie przepadam za dużą ilością cebuli)
4 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ostrej
2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (może być świeża, mrożona lub ze słoiczka)
2 listki cytrynowe
3 i 3/4 szklanki wrzącej wody
sok wyciśnięty z 1/2 limonki lub cytryny
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek winogron (użyłam świeżo wyciskanego z rzepaku)
sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do szerokiego rondla, garnka wlewamy olej, podgrzewamy, dodajemy cebulę, czosnek, trawę cytrynową, oraz rozbite nasiona kolendry. Całość chwilkę przesmażamy tak, by cebula się lekko zeszkliła, ale nie zbrązowiała. Następnie dodajemy opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę i resztę składników. Całość wolno zagotowujemy i dokładnie mieszamy .Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, aż soczewica stanie się zupełnie miękka i zacznie się rozpadać (zupa musi być gęsta). Na koniec dodajemy sok z limonki lub cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotową zupę posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
takie połączenie smaków musi być rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńKażdy przepis mający w sobie jako składnik soczewicę chętnie wypróbuję:-)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupka, fajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńciekawa kompozycja
OdpowiedzUsuńSkoro magiczna to koniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńTrochę dużo składników, ale skoro magiczna to wierzę, że tak musi być :-)
OdpowiedzUsuńIntryguje mnie dodanie do soczewicy tego mleczka kokosowego, smak dzięki temu musi być ciekawy.
OdpowiedzUsuńSoczewica i mleko kokosowe? Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńdzisiaj ją gotuje :) Zabierałam się za ten przepis bardzo długo. Mama nadzieję,że będzie nam smakować.
OdpowiedzUsuńta zupa jest obłędna, moja rodzina ją uwielbia, zbliża się jesień i coraz częściej będzie gościć na moim stole, tak na marginesie także chętnie sięgam po przepisy Pani Agnieszki i mam jej książki.
OdpowiedzUsuń