środa, 8 października 2014

Kotlety z pomarańczowej soczewicy.

Nieskomplikowane w przygotowaniu kotleciki z pomarańczowej soczewicy i płatków jaglanych. Zdrowa porcja białka. :-)

Przepis godny polecenia każdemu – nie tylko wegetarianom! :-). 

Składniki:

350 g pomarańczowej soczewicy
1 jajko
3-4 łyżki niezbyt czubate płatków jaglanych
natka pietruszki
sól, kolorowy pieprz mielony
kumin do smaku
1/2 większej cebuli cukrowej
1 średni ząbek czosnku
oliwa

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia  gotujemy do miękkości, ok. 7-10 min. Namaczanie pomarańczowej soczewicy nie jest konieczne, ale ja tak zawsze robię :-). Odcedzamy, soczewica będzie konsystencji papki, przekładamy ją do miski, dodajemy drobno pokrojoną, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, jajko, sól, świeżo mielony pieprz, odrobinę kuminu, oraz płatki jaglane i całość mieszamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, z masy robimy małe kotleciki, delikatnie obtaczamy w płatkach i smażymy na złoty kolor. Zjadamy w duecie z ulubioną sałatką.

Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Bomba przepis!!!Znowu jestem zachwycona Twoimi pomysłami kulinarnymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki, te są takie oryginalne, muszę wypróbować, bo apetycznie się prezentują:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuulala :) Jakie kotleciki, bardzo interesujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. możemy śmiało dla siebie gotować:d te same smaki w zasadzie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. kotlety bez mięsa są ostatnio moim hitem w kuchni! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. coś nowego dla nas :) ale lubimy próbować nowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na kotlety :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń