poniedziałek, 31 marca 2014

"Ślimaki" z ciasta francuskiego z serem i rodzynkami.


Wyrafinowane w wyglądzie, ale niezwykle proste i expresowe domowe ciasteczka. Nie mogą się  nie udać. W wersji z serem i rodzynkami zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz i zapragnęłam je takie  robić jeszcze wielokrotnie. Podstawą jest ciasto francuskie, które zawsze warto mieć w lodówce.

składniki:

250 g ciasta francuskiego na maśle
120 g sera białego
garść rodzynek
jedno jajko rozbełtane z niewielką ilością wody
1 cukier waniliowy (podwójna porcja)
cynamon ( 2 łyżeczki) wymieszany z grubym cukrem (1,5 łyżeczki) do posypania

przygotowanie:

piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. ciasto francuskie rozmrażamy i układamy na desce. robimy farsz: ser, cukier waniliowy oraz rodzynki rozgniatamy za pomocą widelca. przygotowany farsz rozsmarowujemy na cieście francuskim, zwijamy w rulon, kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z wierzchu smarujemy delikatnie rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem wymieszanym z cynamonem. pieczemy ok. 20-max 25 minut.

smacznego.




15 komentarzy:

  1. Dawno już nie jadłam takich pysznych i ekspresowych łakoci :(

    OdpowiedzUsuń
  2. już któryś raz je widzę, łażą za mną, więc to sygnał, że i ja muszę je zrobić, echhhh;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ślimaczki przeważnie robię w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ciastem francuskim zjem wszystko :) Piękne ślimaczki, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne! Mam w lodówce ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis:) z chęcią go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. To ja jednego porywam ślimaka, wiosennie fajnie u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jesteśmy miłośniczkami takich szybkich i pysznych słodkości :) a ślimaczki super się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  9. takie ślimaczki to ja lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rodzynki oddam mężowi,a reszta dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno nie jadłam takich ślimaków z serem. Muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, wyglądają fantastycznie :P Chętnie bym porwała takiego ślimaka :P
    Zapraszam do siebie na świąteczne przygotowania, może akurat coś zainspiruje ;)
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
    http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/jajka-faszerowane-na-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  13. muszą być wspaniałe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł z tym serem
    szybko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń