niedziela, 23 lutego 2014

Francuski rożek.


Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem to ja lubiłam zawsze,  i dzisiaj na śniadanie taki właśnie francuski rożek z jabłkiem, rodzynką i cynamonem. Idealny do kawy :). Robi się expresowo i równie expresowo znika. Dobrze mieć  w lodówce paczkę gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie w domu takie gotowe ciasto, ale koniecznie na maśle!, jest to najszybszy deser z możliwych. Polecam!

składniki:

1 op. ciasta francuskiego na maśle
4 większe kortlandy
sok  z 1 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
garść rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko rozmącone z niewielką ilością wody

przygotowanie:

piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu). rozmrażamy ciasto francuskie i dzielimy na mniejsze kwadraty. jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, ale nie za drobną, mieszamy z sokiem z cytryny. dodajemy rodzynki, cynamon oraz mąkę i całość delikatnie mieszamy. na środek przygotowanego kwadratu ciasta kładziemy przygotowany farsz-dość sporo, brzegi smarujemy jajkiem z wodą, składamy w trójkąt i zamykamy trójkąt dociskając boczki widelcem. gotowe trójkąty  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy jajkiem z wodą i ostrym nożem nacinamy w trzech miejscach od góry -  to będzie wentylacja i nadmiar wody z owoców odparuje.

przy tych ciastkach jest duża dowolność kształtu, mogą być ruloniki, kwadraty czy tak jak u mnie trójkąty, ale to dlatego że z gotowego płata ciasta dzieląc go tylko na pół uzyskałam gotowe mniej więcej równe kwadraty.

pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( u mnie 25 minut ). gotowe jeszcze ciepłe polewany lukrem cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia.

lukier cytrynowy: cukier puder + sok z cytryny ( ok. pół szklanki cukru pudru połączyć z sokiem z cytryny 2-3 łyżki i wymieszać grzbietem łyżki ).
 
To zdjęcie było zrobione tuż po upieczeniu i polukrowaniu.


 Życzę smacznego :).

17 komentarzy:

  1. nie pogardziłabym takim:) dla mnie bez rodzynek bo średnio za nimi przepadam, ale za to z jabłkami zawsze się skuszę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Francuskie ciasto to ja lubię i na słodko i w wersji wytrawnej. Dawno już nie jadłam deseru z jabłkami i rodzynkami- jestem pewna, że Twoje rożki by mi posmakowały.
    Kochana, skąd Ty masz już szafirki? Uwielbiam te kwiatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to już ze dwa tygodnie temu przyniosłam z centrum handl.- Starej Papierni, w małych doniczkach jeszcze w ukrytych pączkach, a od dwóch dni kwitną :)

      Usuń
    2. Piękne. Kiedyś pełno ich było na działce moich rodziców. Ale pamiętam, że kwitły późną wiosną....Normalnie mi nimi zapachniało!

      Usuń
  3. Bardzo pysznie wyglądają :) A skąd takie ładne, wiosenne kwiatki? Już są? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))), u mnie już dom udekorowany wiosennie, w doniczkach i hiacynty, i żonkile i szafirki :)

      Usuń
  4. uwielbiam takie rożki z ciasta francuskiego, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia, pyszne jedzenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być pięknie u Ciebie, skoro taka wiosenna oprawa:) rożek jest niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne sa takie rożki, choć dla mnie bez rodzynek;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne te rożki, och jakbym takich pojadła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne i ekspresowe - podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jak tu wiosennie! pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kortlandy to moje ulubione jabłka! Zawinięte w ciasto francuskie muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto francuskie za to, że można z niego wyczarować takie wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Francuskie rożki w każdej postaci są mile widziane. Wiosenne dekoracje kwiatowe - no tak właśnie zdałam sobie sprawę (dzięki Tobie), że to już pora na takie akcenty w domu.

    OdpowiedzUsuń