piątek, 24 stycznia 2014

Pstrąg w folii.

Pstrąg tak przygotowany uzdrowił mojego kolegę gdy był mocno przeziębiony, dlatego gdy tylko zaczęłam kichać i czuć, że dopada mnie przeziębienie przygotowałam pstrągi wg jego przepisu. W daniu tym jest dużo cebuli i czosnku, które wykazują silne działanie antybakteryjne i wzmacniają odporność. Pachnie ono ziołami, a mięso  po upieczeniu jest bardzo delikatne i lekkie.
Polecam to danie wszystkim miłośnikom ryb i osobom które lubią lekkie jedzenie.

składniki:

2 średnie świeże pstrągi
2 cytryny
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
przyprawa do ryb
sól
grubo mielony pieprz kolorowy
oliwa, masło
świeża natka pietruszki
świeży tymianek
świeży koperek

przygotowanie:

ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. wewnątrz i zewnątrz natrzeć solą i przyprawą do ryb, skropić w środku sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut. cebulę obrać i pokroić na cząstki. zioła opłukać i osuszyć. ząbki czosnku obrać i przekroić na mniejsze części. do wnętrza każdej ryby wkładamy gałązki ziół, czosnek i cząstki cebuli, oraz po łyżce masła. szykujemy duże kawałki folii aluminiowej i smarujemy oliwą, układamy przygotowane ryby, posypujemy grubo mielonym pieprzem, owijamy szczelnie i pieczemy ok. 30 -35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. pod koniec pieczenie lekko rozchylamy folię, ryba się wtedy pysznie przyrumieni. gotowa rybę posypujemy świeżą natką pietruszki i podajemy z ćwiartkami cytryny.



życzę smacznego :)




11 komentarzy:

  1. czy to o tego samego kolegę chodzi co robił ciastka? ;-) wygląda pysznie ;-) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla takiego pstrąga mogłabym zachorować!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, to coś dla mnie, też mnie rozkłada. Tylko nie mam pstrąga pod ręką ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam tak przygotowaną rybkę! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna rybka potwierdzam :) Mnie też coś chce rozłożyć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super połączenie :) prawdziwa pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka rybka to samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. częsty gość u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pstrąg należy do królewskich ryb, więc trzeba tylko uważać aby go np. nie przesolić!

    OdpowiedzUsuń