składniki:
1 duża wypatroszona, umyta i osuszona papierowym ręcznikiem dorada
sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych plasterków cytryny
pół dużego pęczka świeżego koperku
kilka pomidorków koktajlowych
przygotowanie:
na jednym boku ryby zrobiłam po trzy nacięcia nożem, natarłam solą morską w środku i na zewnątrz, posypałam dobrze białym pieprzem, wysmarowałam oliwą z oliwek wymieszaną z pokrojonym drobniutko koperkiem. do środka ryby włożyłam plasterek cytryny oraz po dwa plastry na jednym i drugim boku. odstawiłam na 1, 5 godziny do lodówki.
posmarowaną delikatnie oliwą patelnię grillową dobrze rozgrzałam, ułożyłam na niej przygotowaną rybę ( plasterki cytryny ułożyłam z boku ryby na patelni ) i grillowałam z każdej strony ok. 10 minut, , aż ryba się upiekła i miała zarumienioną skórkę.
pod koniec grillowania położyłam na patelnię kilka pomidorków koktajlowych które smacznie się upiekły.
przed podaniem rybę dodatkowo skropiłam sokiem z cytryny i posypałam świeżym koperkiem.
Smacznego.