czwartek, 2 czerwca 2016

Dorsz na parze.

Rybę na parze szykuje się bardzo szybko, a do tego jest wyjątkowo smaczna i nie traci wartości odżywczych. Tak przygotowanego dorsza podałam z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem. Pysznie i zdrowo! :-)

Składniki: 

filet z dorsza 250 g
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek extra vergine

Dodatki:

żółta fasolka szparagowa
młode ziemniaki
świeży koperek

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę. Mięso ryby umyć, osuszyć, poporcjować, delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na garnek z gotującą wodą nałożyć koszyczek do gotowania na parze. Na dnie położyć gałązki koperku, na nich kawałki ryby. Delikatnie bardzo można skropić kawałki ryby oliwą. Gotować pod przykryciem 5 minut. 

Gotowe porcje ryby ułożyć na talerzu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz łagodnie oliwą z oliwek. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, żółtą fasolką szparagową także przygotowaną na parze i świeżym drobniutko posiekanym koperkiem.

Smacznego.

P.s. Cieszę się, że powróciłam z długich wakacji do domu i do blogowania ;-)
      Pozdrawiam wszystkich czytelników! 

5 komentarzy:

  1. widzialbym jako maly dodatek sos sojowy a szczególnie pare kropel sezamowego :-) ale moge się mylić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można oczywiście, i myślę, że tak jak podsuwasz myśl olej sezamowy sprawi wspaniały posmaczek :-)

      Usuń
  2. Takiej rybce nigdy nie mówię nie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie, letnie propozycje obiadowe :) Jest pysznie !

    OdpowiedzUsuń