Rybę na parze szykuje się bardzo szybko, a do tego jest wyjątkowo smaczna i nie traci wartości odżywczych. Tak przygotowanego dorsza podałam z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem. Pysznie i zdrowo! :-)
Składniki:
filet z dorsza 250 g
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek extra vergine
Dodatki:
żółta fasolka szparagowa
młode ziemniaki
świeży koperek
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę. Mięso ryby umyć, osuszyć, poporcjować, delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na garnek z gotującą wodą nałożyć koszyczek do gotowania na parze. Na dnie położyć gałązki koperku, na nich kawałki ryby. Delikatnie bardzo można skropić kawałki ryby oliwą. Gotować pod przykryciem 5 minut.
Gotowe porcje ryby ułożyć na talerzu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz łagodnie oliwą z oliwek. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, żółtą fasolką szparagową także przygotowaną na parze i świeżym drobniutko posiekanym koperkiem.
Smacznego.
P.s. Cieszę się, że powróciłam z długich wakacji do domu i do blogowania ;-)
Pozdrawiam wszystkich czytelników!
Pozdrawiam wszystkich czytelników!
widzialbym jako maly dodatek sos sojowy a szczególnie pare kropel sezamowego :-) ale moge się mylić
OdpowiedzUsuńmożna oczywiście, i myślę, że tak jak podsuwasz myśl olej sezamowy sprawi wspaniały posmaczek :-)
UsuńTakiej rybce nigdy nie mówię nie:)
OdpowiedzUsuńpyszny i zdrowy obiadek :)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie, letnie propozycje obiadowe :) Jest pysznie !
OdpowiedzUsuń