środa, 22 czerwca 2016

Pokochaj jajecznicę.



Sniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, wiemy o tym wszyscy. Najlepiej jesć na sniadanie produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci. Ważne są także warzywa i owoce - źródło błonnika.
Moje ulubione sniadanie to jajko na miękko lub jajecznica.

Dzis jajeczne sniadanie odsłona letnia: swieże kurki, wiejskie jaja, swieże zioła. Czy można sobie wyobrazić lepszy początek dnia? 

Składniki na 1 porcję:

2 wiejskie jaja
kurki
kawałek masła
odrobina mleka
sól, pieprz
swieże zioła 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Podsmażamy na masle na patelni (mały ogień). Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy odrobinę mleka, roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do podduszonych kurek. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Gotową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, swieżymi ziołami. Najlepiej smakuje ze swieżym chlebem z masłem.

Smacznego sniadania!

3 komentarze:

  1. często jadam jajka na śniadanie :) pyszna jajeczniczka nigdy nie jest zła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wśród domowników wielbiciela jajecznicy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jajecznica z kurkami to jest to... !

    OdpowiedzUsuń