poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Smażone boczniaki.

Boczniaki są doskonałym zamiennikiem mięsa i są szczególnie cenne dla ludzi na diecie bezmięsnej. Świetnie zastępują farsz w pierogach, a "kotlet schabowy" z boczniaka jest smaczny i sycący. Nie będę rozwodzić się o tym przysmaku, zalecam każdemu przygotować je choć raz. Zapewniam, że zaznacie przyjemności i pozostanie ochota na więcej :-)

Składniki:

300 g boczniaków ostrygowatych
sól, świeżo mielony pieprz
bułka tarta
mleko
olej

Przygotowanie:

Boczniaki moczymy w mleko ok. 1 h. Delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu delikatnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym.

Smacznego!








2 komentarze: