Tradycyjny hummus robi się z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy, czosnku i soku z cytryny. U mnie w wersji bez tahini, ponieważ nie przepadam za jej smakiem. Przygotowuję go z ciecierzycy z puszki, którą zawsze mam w spiżarni. Bardzo pasuje mi do niego harissa - pasta z papryki chilli i czosnku, kumin rzymki i mielona ostra papryka. Najbardziej lubię zajadać z dobrym, świeżym pieczywem, świeżymi (kiełkami, pomidorem, ogórkiem, natką pietruszki, sałatą, szczypiorkiem itp.) lub pieczonymi warzywami.
Składniki:
500 g ciecierzycy z puszki
oliwa extra vergine 4-5 łyżek
kumin rzymski
mielona ostra papryka
odrobina harissy
odrobina harissy
sól
sok z 1/2 cytryny
opcjonalnie malutki ząbek
Przygotowanie:
Odsączoną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, sok z cytryny, oliwę, opcjonalnie czosnek i miksujemy, aż powstanie gładka, kremowa masa.
Uwielbiam ! Zawsze robię go więcej, żeby dodawać go potem na kanapki do pracy :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przemawia do mnie :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) i pomidor do niego musi być obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuń