sobota, 20 lutego 2016

Hummus - niezwykła pasta z ciecierzycy.


Tradycyjny hummus robi się z ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy, czosnku i soku z cytryny. U mnie w wersji bez tahini, ponieważ nie przepadam za jej smakiem. Przygotowuję go z ciecierzycy z puszki, którą zawsze mam w spiżarni.  Bardzo pasuje mi do niego harissa - pasta z papryki chilli i czosnku, kumin rzymki i mielona ostra papryka. Najbardziej lubię zajadać z dobrym, świeżym pieczywem, świeżymi (kiełkami, pomidorem, ogórkiem, natką pietruszki, sałatą, szczypiorkiem  itp.) lub pieczonymi warzywami.

Składniki:

500 g ciecierzycy z puszki
oliwa extra vergine 4-5 łyżek
kumin rzymski
mielona ostra papryka
odrobina harissy
sól
sok z 1/2 cytryny
opcjonalnie malutki ząbek 

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy, sok z cytryny, oliwę,  opcjonalnie czosnek i miksujemy, aż powstanie gładka, kremowa masa. 

Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ! Zawsze robię go więcej, żeby dodawać go potem na kanapki do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie przemawia do mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! :) i pomidor do niego musi być obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń