Ciepła, chrupiąca grzanka, kawałki awokado, pomidora malinowego i jajko w koszulce, w którym rozpływa się żółtko. Połączenie tych składników dostarcza niesamowitej przyjemności z samego rana. Śniadanie "niebo w ustach", do tego hodowana osobiście rzeżucha. Oto przepis :-)
Składniki:
2 kawałki kajzerki z wcześniejszego dnia
kilka kawałków awokado skropionych sokiem z limonki
kawałki pomidora malinowego
świeża rzeżucha
sól
płatki pieprzu
ocet
oliwa extra vergine
wiejskie jajo
Przygotowanie:
Na patelni ceramicznej rozgrzewamy trochę oliwy i układamy kawałki pieczywa, pieczemy do zrumienienia na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę z dodatkiem 1 łyżki octu na ok. 500 ml wody. Jajko ostrożnie myjemy, wybijamy do małej miseczki. Gdy woda w garnku mocno się zagotuje, energicznym ruchem wlewamy jajko w sam "wirek" gotującej wody, minimalnie zmniejszamy ogień. Delikatnie łyżką "pomagamy" owinąć się białku na żółtku, aby utworzyła się ładna kulka w stylu mozarelli.
Gotowe jajo wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową, chwilkę odsączamy na małym talerzyku, a następnie układamy na ciepłej grzance z kawałkami awokado i pomidora. Posypujemy rzeżuchą, przyprawami.
To co jutro jecie na śniadanie? ;-)
Smacznego! :-)
Jakie pyszności! Uwielbiam takie jajo na kanapce :) :)
OdpowiedzUsuńMniam, kocham. Muszę kupić nasionka rzeżuchy, uwielbiam, a jaka jest zdrowa :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńJaka smakowita, mniam :)
OdpowiedzUsuńnie dość, że pyszne to i zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńJajo prezentuje się wspaniale ! I do tego avocado. Mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bajeczne śniadanie :>
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na oryginalne i pyszne śniadanie! :-)
OdpowiedzUsuń