Przygotowanie takiego bulionu zajmuje trochę czasu, ale nie można porównać go z gotową kostką warzywną kupioną w sklepie. Taki bulion możemy przygotować w większej ilości i przechowywać przez 4-5 dni w lodówce, używać do przygotowania zup lub sosów. Można również pić sam - bardzo wzmacnia i odżywia!, a ugotowane warzywa wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej lub zjeść ciepłe jako dodatek do innych potraw.
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
1/2 średniej cebuli
1 średniej wielkości por
3-4 średnie ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren czarnego pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
kilka gałązek natki świeżej pietruszki
sól morska
świeży pieprz z moździerza
2 litry wody
Przygotowanie:
Umyte marchewki, pietruszki, seler kroimy dowolnie, wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe umyte warzywa, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego, zalewamy wrzątkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Odcedzamy.
Wrzący bulion można też wlać do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Tak zawekowane można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez 3-4 miesiące.
super,przyda sie ...
OdpowiedzUsuńOj, mnie znowu zatoki biorą, więc taki bulion to jak zbawienie dla mnie :}
OdpowiedzUsuńCudownie prawdziwy bulion... najlepiej jeszcze taki jak kiedyś z kury wiejskiej :) Ideał :)
OdpowiedzUsuńdomowy wywar nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy, nie ma porównania do tego z kostki.
OdpowiedzUsuń