piątek, 15 maja 2015

Młoda marchewka w miodowej glazurze.

Marchewka to nie tylko baza do surówek, jarzynek czy składnik włoszczyzny do zupy. Można z niej wyczarować naprawdę mnóstwo super dań, także na słodko. Zawsze chciałam zrobić młode marchewki w glazurze miodowej i dzisiaj są. Marchewki są dobre na oczy i skórę. Miód dodaje im smaku i blasku. Szybko, smacznie i tanio :-)

Składniki:

pęczek młodych marchewek
2-3 łyżki miodu
olej
kilka kropel soku z cytryny
świeża natka pietruszki lub świeży koperek

Przygotowanie:

Myjemy marchewki bez obierania ze skórki. Gotujemy na parze ok. 5 do 8 minut (muszą lekko zmięknąć, ale zostać zwarte). Czas gotowania również zależy od wielkości marchewek. Po prostu trzeba uważać by nie przegotować i by nie zrobiła się papka. Ugotowane marchewki jeszcze delikatnie odsączamy i obsmażamy na oleju z dodatkiem miodu i kilku kropli soku z cytryny. Trwa to chwilkę, marchewki pokryją się miodową glazurą. Podajemy od razu jako dodatek do obiadu. U mnie dziś z kotletem z dorsza i młodymi ziemniakami.


Smacznego :-)

5 komentarzy: