Rożki z ciasta francuskiego z jabłkiem to ja lubiłam zawsze, i dzisiaj na śniadanie taki właśnie francuski rożek z jabłkiem, rodzynką i cynamonem. Idealny do kawy :). Robi się expresowo i równie expresowo znika. Dobrze mieć w lodówce paczkę gotowego ciasta francuskiego. Jeśli macie w domu takie gotowe ciasto, ale koniecznie na maśle!, jest to najszybszy deser z możliwych. Polecam!
składniki:
1 op. ciasta francuskiego na maśle
4 większe kortlandy
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
garść rodzynek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko rozmącone z niewielką ilością wody
przygotowanie:
piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra dół bez termoobiegu). rozmrażamy ciasto francuskie i dzielimy na mniejsze kwadraty. jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, ale nie za drobną, mieszamy z sokiem z cytryny. dodajemy rodzynki, cynamon oraz mąkę i całość delikatnie mieszamy. na środek przygotowanego kwadratu ciasta kładziemy przygotowany farsz-dość sporo, brzegi smarujemy jajkiem z wodą, składamy w trójkąt i zamykamy trójkąt dociskając boczki widelcem. gotowe trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy jajkiem z wodą i ostrym nożem nacinamy w trzech miejscach od góry - to będzie wentylacja i nadmiar wody z owoców odparuje.
przy tych ciastkach jest duża dowolność kształtu, mogą być ruloniki, kwadraty czy tak jak u mnie trójkąty, ale to dlatego że z gotowego płata ciasta dzieląc go tylko na pół uzyskałam gotowe mniej więcej równe kwadraty.
pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor ( u mnie 25 minut ). gotowe jeszcze ciepłe polewany lukrem cytrynowym i odstawiamy do wystygnięcia.
To zdjęcie było zrobione tuż po upieczeniu i polukrowaniu.
Życzę smacznego :).
nie pogardziłabym takim:) dla mnie bez rodzynek bo średnio za nimi przepadam, ale za to z jabłkami zawsze się skuszę:D
OdpowiedzUsuńFrancuskie ciasto to ja lubię i na słodko i w wersji wytrawnej. Dawno już nie jadłam deseru z jabłkami i rodzynkami- jestem pewna, że Twoje rożki by mi posmakowały.
OdpowiedzUsuńKochana, skąd Ty masz już szafirki? Uwielbiam te kwiatki!
A to już ze dwa tygodnie temu przyniosłam z centrum handl.- Starej Papierni, w małych doniczkach jeszcze w ukrytych pączkach, a od dwóch dni kwitną :)
UsuńPiękne. Kiedyś pełno ich było na działce moich rodziców. Ale pamiętam, że kwitły późną wiosną....Normalnie mi nimi zapachniało!
UsuńBardzo pysznie wyglądają :) A skąd takie ładne, wiosenne kwiatki? Już są? :)
OdpowiedzUsuń:)))), u mnie już dom udekorowany wiosennie, w doniczkach i hiacynty, i żonkile i szafirki :)
Usuńuwielbiam takie rożki z ciasta francuskiego, pycha :-)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, pyszne jedzenie!:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pięknie u Ciebie, skoro taka wiosenna oprawa:) rożek jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńPyszne sa takie rożki, choć dla mnie bez rodzynek;-)
OdpowiedzUsuńŚliczne te rożki, och jakbym takich pojadła :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszne i ekspresowe - podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńo jak tu wiosennie! pysznie :)
OdpowiedzUsuńKortlandy to moje ulubione jabłka! Zawinięte w ciasto francuskie muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie za to, że można z niego wyczarować takie wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńFrancuskie rożki w każdej postaci są mile widziane. Wiosenne dekoracje kwiatowe - no tak właśnie zdałam sobie sprawę (dzięki Tobie), że to już pora na takie akcenty w domu.
OdpowiedzUsuń