sobota, 21 lutego 2015

Ryba w kokosowym sosie curry.


Bardzo smakują mi potrawy w stylu azjatyckim. Pyszny sos, kawałki filetów ryby i warzywa. Kilka prostych składników i przypraw i czujemy egzotyczny smak w naszym domu :-).

Curry rybne podajemy z ryżem. Jest to wspaniały pomysł na szybki obiad. Polecam koniecznie do wypróbowania!

składniki:

500 g białej ryby, najlepiej nadają się tutaj świeże filety ryby: dorsz, sola, miruna (filety rozmrożone będą się rozpadać)
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
1,5-2 łyżki oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
1 średnia papryczka chilli
warzywa: groszek cukrowy, fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, seler pokrojone w cienkie, nie długie paski, por, pomidorki koktajlowe też świetnie się nadają, czy świeży szpinak
sól, świeżo mielony pieprz
kawałek świeżego imbiru, ok. 1 cm
sok z limonki
4-5 listków curry

przygotowanie:

filety ryby myjemy, osuszamy, kroimi na kawałki 2x2 cm, sok z limonki wyciskamy do miseczki, wkładamy kawałki ryby, sól, starty imbir, listki curry i marynujemy ok. 30 min

patelnię ustawiamy na średnim ogniu, wrzucamy przeciśnięty czosnek, pokrojoną w cienkie paski papryczkę chilli (bez pestek), chwilkę podsmażamy. dodajemy pastę curry, i mieszamy, aż ładnie rozprowadzi się na patelni. dodajemy przygotowane warzywa, chwilę przesmażamy, następnie wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy, delikatnie mieszając od czasu do czasu. sos lekko zgęstnieje. do sosu wkładamy zamarynowane wcześniej kawałki ryby, przykrywamy patelnię przykrywką i gotujemy 5 min, na małym ogniu. odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem. podajemy z ryżem posypane świeżą kolendrą. 

Smacznego.






11 komentarzy:

  1. takiej wersji ryby nie jadłam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na rybkę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również jestem fanką kuchni orientalnej, pyszne danie, które niewątpliwie i mnie by smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musiała byc bardzo aromatyczna potrawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, interesująca propozycja, bardzo smacznie wygląda ta rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nie zrobiłam jeszcze rybnego curry, ale do tego Twojego tak mi się gęba cieszy...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie zaskakujące składniki ! Co nie znaczy, że nie spróbowałbym. Pewnie też smakowałoby mi jak nic.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. absolutnie taaak! dwa, trzy składniki dodane do czegoś na pozór zwykłego, a robią różnicę...! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. aż mi ślinka pociekła! ale bym sobie dzisiaj taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń