sobota, 29 marca 2014

Orkiszowe ciasteczka z cynamonem robione stempelkiem.


Ciasteczka zrobiłam wyłącznie z mąki orkiszowej jasnej i dzisiaj pobawiłam się w stemplowanie, wykorzystując mój mały nowy kuchenny gadżecik ;).  Ciasteczka w smaku mają przyjemną nutę cynamonu i wanilii, a dzięki mące orkiszowej są bardzo delikatne. Lekko chrupiące na zewnątrz idealnie pasują do szklanki mleka.

składniki:

250 g mąki orkiszowej jasnej
125 g masła (temp. pokojowa)
3 małe żółtka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
100 g cukru drobnego do wypieków
20 g domowego cukru waniliowego

przygotowanie:

na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przy pomocy noża łączymy z mąką. następnie dodajemy cukier, żółtka, cynamon, chwilkę dalej łączymy nożem, dodajemy mleko i  szybko ręcznie zagniatamy ciasto. owijamy folią i chłodzimy 45 min w lodówce. 

dużą blachę smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki układając je na blaszce w nie za dużych odstępach, przyciskamy stempelkiem (stempelek każdorazowo oprószamy mąką by nie przyklejał się do ciasta). 

pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190-200 stopni C. 10-15 minut. wyjmujemy i studzimy na kratce.

Pyszne i bardzo proste! Będę je powtarzać, bo nie ma jak domowe ciasteczka :)



12 komentarzy:

  1. Ale super z tym stempelkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczne i do tego zdrowe ciastka:) chcemy chcemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śiwetny przepis,wypróbuję ciasteczka.Tym bardziej,że mam od jakiegoś czasu stempelki i nigdy jeszcze nie były wykorzystane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczo wyglądają z tymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kupić taki stempelek, bo takie śliczne ciasteczka można nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe i piękne:-) Nie mam niestety stempelków...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zdrowe ciacha! I do tego ten uroczy wzorek od stempelka- pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uzdrowiona wersja mi sie podoba:)
    a ja tez jestem uzależniona od gadżetów kulinarnych:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne te stempelki a przepis rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń