Dzisiaj przedstawiam doskonały przepis na panierowaną podeszwicę z ryżem. Podeszwicę można kupić w sklepie rybnym, lub też jesli, ktos ma zużyte buty odkleić od cholewki ;-). Ja przygotowałam wersję ze sklepu rybnego.
Składniki:
4 swieże filety podeszwicy
mleko
sól, pieprz
masło
sok z cytryny
olej z pestek winogron
1 jajko
bułka tarta
Przygotowanie:
Filety podeszwicy myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy min na 1h. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny do smaku. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem parboiled.
Podeszwica to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Jest źródłem cennego białka i przyspiesza metabolizm (szczególnie wersja odcięta z butów sportowych ;-) )