składniki:
1 komplet młodej włoszczyzny
3 większe pieczarki
1 garść zielonej fasolki szparagowej
1/2 garści żółtej fasolki szparagowej
1/2 większego pomidora malinowego
kilka ziaren zielonego pieprzu
1 większe ziarno ziela angielskiego
1 średni listek laurowy
duża szczypta suszonego lubczyku
1,5 l wody mineralnej
2 duże łyżki oliwy z winogron
masło klarowane
sól
świeżo mielony pieprz
2 garście makaronu świderki
2 pełne łyżki śmietany 18 %
przygotowanie:
włoszczyznę przebrałam, oskrobałam marchewki i pietruszki oraz selera, z selerowej naci zastawiłam 2 - 3 ładniejsze. oczyściłam pora. umyte warzywa, po za nacią selera, pietruszki i porem, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do garnka. przebrane i umyte fasolki pokroiłam też na mniejsze kawałki, dorzuciłam do warzyw, dodałam lubczyk, listek, ziele, pieprz w ziarnach, dolałam oliwę i mieszając chwilę całość podsmażyłam ( 5 - 7 minut ). następnie zalałam wodą, dodałam zielone części selera, trochę naci pietruszki ( ładniejsze gałązki z włoszczyzny), 1/2 pora ( mój był niezbyt duży ), zagotowałam i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
w między czasie umyte i pokrojone pieczarki, lekko poddusiłam na maśle klarowanym ( ale tak żeby nie puściły dużo soku ), dodałam do gotującego wywaru.
gdy warzywa były miękkie, pomidora pokroiłam na cząstki, poddusiłam na maśle, dodałam do zupy i wymieszałam ( pojawił się fajny kolor i pyszny smak ).
gotową zupę zabieliłam śmietaną, doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem.
podałam z ugotowanymi al dente świderkami.
smacznego :).