Nieskomplikowane w przygotowaniu kotleciki z pomarańczowej soczewicy i płatków jaglanych. Zdrowa porcja białka. :-)
Przepis godny polecenia każdemu – nie tylko wegetarianom! :-).
Składniki:
350 g pomarańczowej soczewicy
1 jajko
3-4 łyżki niezbyt czubate płatków jaglanych
natka pietruszki
sól, kolorowy pieprz mielony
kumin do smaku
1/2 większej cebuli cukrowej
1 średni ząbek czosnku
oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy na sitku, zalewamy wodą na całą noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, ok. 7-10 min. Namaczanie pomarańczowej soczewicy nie jest konieczne, ale ja tak zawsze robię :-). Odcedzamy, soczewica będzie konsystencji papki, przekładamy ją do miski, dodajemy drobno pokrojoną, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, jajko, sól, świeżo mielony pieprz, odrobinę kuminu, oraz płatki jaglane i całość mieszamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni, z masy robimy małe kotleciki, delikatnie obtaczamy w płatkach i smażymy na złoty kolor. Zjadamy w duecie z ulubioną sałatką.
Smacznego :-)
Bomba przepis!!!Znowu jestem zachwycona Twoimi pomysłami kulinarnymi:)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam wszelkiego rodzaju kotleciki, te są takie oryginalne, muszę wypróbować, bo apetycznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Uuulala :) Jakie kotleciki, bardzo interesujący przepis.
OdpowiedzUsuńO - jakie fajne:)
OdpowiedzUsuńmożemy śmiało dla siebie gotować:d te same smaki w zasadzie <3
OdpowiedzUsuńkotlety bez mięsa są ostatnio moim hitem w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńcoś nowego dla nas :) ale lubimy próbować nowe smaki
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na kotlety :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl