Pachniało w całym domu tak, że zapach przywabił kilka myszy..., jedna pozostała z nami już na stałe ;-). Smak tej pizzy jest doskonały! Dobre ciasto do pizzy to prawdziwa sztuka. Mój przepis jest rewelacyjny, prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwo się wyrabia. Gotowa pizza znikała ekspresowo. :-)
Składniki:
250 g mąki
1 op. drożdży instant 7g
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody
dodatki: krewetki koktajlowe, szynka serrano, pieczarki, ser eko Bismarck, mozarella Galbani, ser pleśniowy Lazur, świeża bazylia, sól, pieprz
sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów całych Pudliszki
pęczek bazylii
oliwa z oliwek
suszone oregano
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj pomidory, posiekaną bazylię i przyprawy. Smaż na małym ogniu do momentu rozpadnięcia się pomidorów. W razie potrzeby dopraw do smaku. Po ostudzeniu zblenduj na gładką masę.
ciasto na spód pizzy:
Z podanych wyżej składników zagnieć ciasto i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. "Rozrośnięte" ciasto wyjmij na stolnicę chwilkę pozagniataj i podziel na 2 części.
Na posmarowanej oliwą blaszce rozciągaj palcami ciasto, nie wałkuj! - dzięki temu ciasto zachowa lekkość po upieczeniu i ładnie wyrośnie podczas pieczenia.
Placek posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego i wyłóż sery oraz ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 10-15 minut.
Skoro już wiesz jak zrobić pizzę, dobierz swoje składniki i przystąp do działania.
Smacznego :-)