Kanelbullar to drożdżowe, rolowane bułeczki z cynamonem.
Popularne są w wielu krajach skandynawskich oraz w Ameryce Północnej (Cinnamon rolls). Za ich ojczyznę uważa się Szwecję.
Pachną wspaniale i smakują wyśmienicie. Znikały w mgnieniu oka.
Popularne są w wielu krajach skandynawskich oraz w Ameryce Północnej (Cinnamon rolls). Za ich ojczyznę uważa się Szwecję.
Pachną wspaniale i smakują wyśmienicie. Znikały w mgnieniu oka.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest lekko ciągnące, wilgotne i pulchne, przepełnione zapachem cynamonu.
Najbardziej lubię je jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale i po ostygnięciu są pyszne.
Najlepsze na leniwe wieczory :-).
Składniki na ciasto:
600g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
1 op. suszonych drożdży
250 ml mleka
1 jajko
2 żółtka
Mąkę przesiej do miski, zrób dołek, wsyp drożdże, dodaj dwie łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka i poczekaj aż zaczyn wyrośnie. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: ciepłe mleko, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier i jajka. Ciasto wyrabiaj 15 minut, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 h.
Nadzienie:
80 g miękkiego masła
80 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Za pomocą miksera utrzyj masło z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt i posmaruj masą cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój na mniejsze krążki.
Bułeczki ułóż w formie na mufinki wyłożonej papierkami mufinkowymi lub układaj w tortownicy "przytulając" bułeczki jedna do drugiej. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, następnie z wierzchu posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym.
Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, 180 stopni 10-12 minut.