Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacje czy jako wkładka do kanapek. Białko roślinne jest bardzo ważnym
elementem diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe
takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być zjadane co najmniej raz w
tygodniu.
Składniki:
450 g ciecierzycy z puszki
200 g otrąb wysokobłonnikowych
1 ząbek czosnku
curry w proszku
słodka papryka w proszku
kumin mielony
sól
pieprz
suszony tymianek
2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypane świeżymi kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynki z buraków klik: Buraczki z jabłkiem
Smacznego.
Lubię takie warzywne kotlety - to świetna alternatywa dla mielonego :)
OdpowiedzUsuńmniam :) z cieciorki robiłam już kotleciki i faktycznie są pyszne :)
OdpowiedzUsuńciecierzyca bez namaczania hmm , wykonalne? :-)
OdpowiedzUsuńowszem. czytaj uważnie, w moim przepisie używam ciecierzycy z puszki
Usuń