Składniki:
1 średni bakłażan (świeży bakłażan poznajemy po zielonej końcówce, części od tzw. listka bakłażana, kolor zielony oznacza, że owoc jest świeży)
oliwa z oliwek
sól
2 nie za duże ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
sos balsamiczny
Przygotowanie:
Bakłażana myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie osuszamy każdy plasterek bakłażana papierowym ręcznikiem (pod wpływem soli na plasterkach pojawią się kropelki wody tzw. goryczki bakłażana).
Rozgrzewamy dobrze patelnię grillową i grilujemy każdy kawałek warzywa, aż z obu stron pojawią się brązowe paski. Grillowane kawałki układamy w płaskim naczyniu.
Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobniutko kroimy, łączymy z czosnkiem i przekładamy do jednego naczynia. Dolewamy oliwę (3-4 pełne łyżki), i doprawiamy do smaku balsamico- z ilością ostrożnie, żeby sos nie był za kwaśny. Tu decydujemy sami, jak nam odpowiada. Ostrość czosnku i kwaskowatość balsamico muszą ze sobą współgrać, nie może jeden z tych smaków dominować. Delikatnie, dokładnie mieszamy składniki naszego sosu.
Przygotowane i ułożone w naczyniu plastry grillowanego bakłażana polewamy przygotowanym sosem.
Tak przygotowanego bakłażana możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Należy wtedy plastry ułożyć jeden na drugim, dodatkowo podlać oliwą, z wierzchu posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Pycha ! Grillowane bakłażany są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty, a nie ma kiedy grilla zrobić :(
OdpowiedzUsuńSą świetne w odsłonie grollowanej;)
OdpowiedzUsuńpyszności! :) ostatnio ciągle jem bakłażana i cukinię.
OdpowiedzUsuńLubię bardzo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Pyszna propozycja. Fajnie dobrane smaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Pana Bakłażana ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńTaki grillowany jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńrozkochana jestem w bakłażanie, ale grillowanym chyba najbardziej niż w innych formach :)
OdpowiedzUsuń