Dzisiaj stworzyłam taką oto fajną pastę - smarowidło do chleba. Lubię bardzo bób, za bakłażanami pieczonymi przepadam. Połączyłam więc smaki tych dwóch warzyw, doprawiłam sporą ilością świeżego koperku. Na kromce chleba posmarowanej taką pastą można ułożyć dodatkowo plaster pomidora czy ogórka i pyszne, pożywne jedzenie gotowe.
Składniki:
250 g świeżego bobu
1 bakłażan
sól, pieprz
oliwa z oliwek lub olej sezamowy
2 łyżki posiekanego drobniutko świeżego koperku
kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
Bób płuczemy na sitku, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15-20 minut z dodatkiem kilku gałązek koperku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Obieramy ze skórek.
Bakłażana myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, solimy i odstawiamy na 15 minut. Pojawi się na każdym kawałku soczek, wycieramy go papierowym ręcznikiem. Bakłażana układamy w naczyniu, skrapiamy oliwą, na wierzchu kładziemy gałązki tymianku i pieczemy do miękkości. Studzimy.
Łyżką wyjmujemy upieczony miąższ z bakłażana i przekładamy do bobu. Dodajemy również oliwę z naczynia po pieczeniu bakłażana, a także koperek i całość blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy taką ilość oliwy, aby pasta miała konsystencję smarowidła. Zalecam odstawienie na jakiś czas przygotowanej pasty do lodówki, smaki wtedy fajnie się "przegryzą" ;-)
Smacznego.
też wielbię bób, w każdej ilości w sumie, bakłażan może nie na tony, ale zjem....także fajny pomysł na coś do chleba ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba! :) uwielbiam warzywne pasty, ach uwielbiam kiedy jest sezon na wszystkie owoce i warzywa :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa kompozycja smakowa:-)
OdpowiedzUsuńDla mnie genialne, z bakłażanów wychodzą naprawdę świetne pasty.
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :) Nie próbowałam jeszcze takiego zestawienia :)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńGdyby ktoś zrobiła ją dla mnie byłabym zachwycona ! Albo choć obrał bób...
OdpowiedzUsuńSerdeczności Ulu !
Bardzo żałuję, że u mnie bobu nie ma, na wszelki wypadek jednak zapisuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńZnakomita pasta, na pewno zrobimy :)
OdpowiedzUsuńależ fajna pasta, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuńMusiała być pyszna! :D
OdpowiedzUsuń