składniki:
440 g mąki
200g masła
5 średnich jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
słoik konfitury z czerwonej porzeczki firmy Krokus
świeże czerwone porzeczki do dekoracji
przygotowanie:
mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy 2 łyżki
cukru, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto. gotowe
ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz
zagniatamy. każdą część ciasta wkładamy do foliowej torebki i dobrze
chłodzimy w lodówce.
białka z pozostałą ilością cukru ubijamy na sztywno.
przygotowujemy
tortownicę - natłuszczamy i delikatnie oprószamy bułką tartą, lub
wykładamy papierem do pieczenia. na dno tortownicy ścieramy najpierw
na tarce jasną część ciasta, smarujemy grubą warstwą konfitury
porzeczkowej ( możemy dodać również dodatkowo trochę świeżej czerwonej porzeczki ), na to zcieramy ciemną część ciasta, a na wierzch
delikatnie wylewamy ubitą pianę z białek.
pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut. po wystudzeniu dekorujemy świeżymi owocami czerwonej porzeczki.