Niesamowicie proste, szybkie i przepyszne danie. Bardzo aromatyczne w którym świetnie łączy się smak lekko kwaśnych suszonych
pomidorów, szpinaku, czosnku, oraz sera feta. Dla mnie to najlepsze danie z makaronem jakie ostatnio jadłam. Na pewno będę do niego wracać:-).
Składniki:
1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju roślinnym
1/2 op. sera feta
1 op. świeży szpinak baby
sól, świeżo mielony pieprz
ulubione zioła
2 średnie ząbki czosnku drobniutko pokrojone
Przygotowanie:
Na większą patelnię wlewamy trochę oleju roślinnego ze słoiczka w którym są suszone pomidory. Wrzucamy pokrojony czosnek i lekko podsmażamy, uważając by nie przypalić. Następnie dodajemy listki szpinaku i lekko podsmażamy, mieszając, aż listki staną się lekko "zwiędłe". Dodajemy pokrojone pomidory, a na końcu fetę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i całość chwilkę podgrzewamy. Ugotowane w osolonej lekko wodzie kokardki łączymy z przygotowanym szpinakiem oraz resztą. Delikatnie mieszamy na patelni, lekko jeszcze przesmażamy, doprawiamy do smaku, ziołami, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :-)